Litauen
Ungern

 

Resor.


Av bilden till höger kan ni ju ana, att vi gärna reser runt i Tyskland. Men vi har gjort och gör gärna resor också i andra riktningar. Däremot har vi inte riktigt förstått, att en resa blir intressantare ju längre bort resmålet ligger. Vi tycker, att det som är intressantast är, om resmålet har haft betydelse för "vår värld" och för vårt land. Därför är ju Tyskland särskilt intressant, liksom Normandie i Frankrike.


Svenska områden i Tyskland

Nordtyskland

Sverige har ju ägt områdena på den södra sidan av Östersjön under århundraden, och det ger en särskild feeling för de länderna. Fram till 1848 tillhörde ju norra Tyskland Sverige, men då "sålde" vi områdena till Tyskland mot möjligheten att köpa dem åter inom 100 år. Hade Sverige gjort det hade vi sannolikt varit stridande part under andra världskriget, och sannolikt på tysk/nazistisk sida...

Mängder av svenskminnen
I dag är det mycket intressant att ta sig ner till Tyskland och finna mängder av minnen, som har direkt rot i den svenska tiden. Till exempel i Stralsund, där exempelvis den svenske kommendatens palats låg mitt i staden. Kristianstadsarkitekten Märta Wachtmeister var med i en tävling att forma den nya byggnad, som skulle byggas på den utbombade tomten. Hon hamnade på en mycket hedrande andra plats. Byggnaden som står där i dag, tror jag, hade Märta Wachtmisters förslag gett en helt annan dimension åt och förankring i historien. Det är en ganska vanlig fyrkantig byggnad som står där, tyvärr.

Många andra minnen
Men i Stralsund finns oerhört mycket annat som minner om svensktiden - liksom det finns i hela detta nordtyska område. För den som tar sig österut från staden Greifswald med Sveriges äldsta universitet är det enkelt att ta sig till orten Peenemunde. Det namnet ger kanske mest signaler om, att det var där som Hitler och nationalsocialisterna hade rakttestbas, och där man tog fram V1 och V2-bombernba. Men om man tittar på kartan över området, så hittar man till exempel platsnamnet Schwedenschantze... Och det ger ju lätt kraft åt ens fantasi!

Överhuvudtaget är det ju så, att de flesta ortsnamn i norra Tyskland har placerat sig i den svenska historien! För all del, också orter långt ner i Tyskland, till exempel Rothenburg ob der Tauber, som vi besökte redan 1969, en riktig rosornas stad med sina små gränder, hus från medeltiden och en riktig ringmur kring hela staden och som man kan på!

Svenskbygder i Frankrike
Normandie, ja, det är ju en helt annan historia som man säger. Den har sin förankring ända tillbaka till vikingatiden. Faktum är, att när vi var där med gänget av lantbrukare och med Hushållningssällskapet som arrangör, så fick vi verkligen víbrationer från forntiden. Vi hittade en ort, som hade bynamnet Ugerup utanför Kristianstad som ursprung. Och dessutom sade ett par av resedeltagarna att:
_ Där har vi släktingar, berättade de båda. Det är sedan vikingatiden. Och vi har kontakt med dem!

Brrrrr...

Prag-resan

Här i bildraden till höger finns det en del bilder från staden Prag. Det är en av Europas mest intressanta städer - som naturligtvis också har satt sig på plats i svensk historia. Det är en oerhört vacker och välbevarad stad, som är underbar att strosa i och som ger så oerhört mycket tillbaka till den som är intresserad av klassisk konst och musik. När man vandrar runt i Prag njuter man hela tiden av att det strömmar klassisk musk mot en nästan överallt. Den klassiska musiken och dess oerhörda betydelse har man i Prag satt på den framträdande position den verkligen förtjänar. Tänk om andra orrter i världen också insett den klassiska musiken och dess roll för mänskligheten! Då hade säkert livet varit uthärdligare, och då hade det säkert också varit mycket lugnare överallt!

Härlig öl
Man ska inte förbigå bilden med Gerd och det glas öl, som hon sitter och tittar på med viss förväntan. Den tjeckiska ölen är ju faktiskt ledande i världen! Det finns nog ingen godare öl än en öl från Tjeckien! Staropramen - bara namnet ger en välmående rysningar längs ryggraden! Men det finns så många andra ölsorter, som det är en stor njutning att prova, särskilt när man är i Prag! Fast jag måste erkänna, att Rostocker är en ölsort, som vi båda sätter mycket högt också!Schwerin


Schweriner See ligger mitt i staden och omflyter det trolska slottet.

I norra Tyskland finns en annan stad, som är särskilt intressant. Det är Schwerin, som ligger intill den ganska stora sjön Schweriner see.
Självklart har staden en plats i svensk historia, men den är överhuvudtaget mycket trevlig att besöka. I staden finns det stora slottet, sdom är en mycket intressant byggnad. Slottet har byggts uí många etapper, och det mängder av olika byggnadsstilar, som man kan se i slottet. Det är i dag är säte för bland annat för regionens ledning och där har också dess regering sin plats.

Slott och slottsteater
Mitt emot, utanför slottsön, ligger ett par andra intressanta byggnader (hela staden är full av vackra intressanta byggnader). Närmst sedan man tagit sig över från till fastlandet är teatern. Det är en riktig pärla från mitten/slutet av 1800-talet. Hade fursten ett flott slott, så behövde han också en riktig teater. Det fick han. Och den finns kvar. Där ger man också ambitiösa, fina föreställningar - också fina operaföreställningar. Vi har sett till exempel Händels Xerxes där! Men vi såg framför allt, tillsammans med Birgitta och Ido Leden, La Traviata där. Utomhus!! Och utspelat framför det imponerande konstmuseet i Schwerin. Det var en mycket fin föresällning, som spelade mycket väl samman med bakgrunden: konstmuseet och teatern! det var imponerande! Vi hade ett mycket fint väder hela dagen loch kväll, som ytterligare förstärkte njutningen.

Mysig stad
Nästa dag regnade det. Då strosade vi runti i den fina staden och åt bland annat på det gamla bryggeriet.
Schwerin lockar för fler besök, minsann!
Staden Gustrow ska man heller inte missa i sammanhanget. Den har självklart också en plats i svensk historia. En riktigt mysig stad med mängder av intressanta gamla byggnader och med ett imponerande slott mitt i staden.
Ja, egentligen finns det hur mycket som helst att berätta om dessa gamla svenskbygder. För den som lockas av mina ord är det bara att skaffa en biljett på färjan till Tyskland, sätta sig i bilen och köra dit och själv upptäcka allt detta fina! Och upptäcka, att mina lockord inte var utan innehåll!


Här är ett par av sevärdheterna i Schwerin: till vänster teatern, där vi sett Händels Xerxes (inomhus) och utomhus framför konstmuseet med stor behållning La Traviata! Till höger ligger Schwerins konstmuseum som har en mycket stor och högkvalitativ konstsamling, vars nivå man nog inte förväntar sig att se i en sådan här "liten" stad.
New York 1990


En fantastisk profil av en stad, som en kuliss: Manhattan!

Att komma till New York - det är nog en dröm många har.
Gerds och min dröm om detta förverkligades hösten 1990. Gerd satt med i Medborgarskolans styrelse då, och styrelsen brukade kunna göra en studieresa då och då. Nu var turen kommen att besöka New York. Jag fick följa med - om jag betalade för mig, förstås, och jag har för mig att alla andra deltagare också fick betala en del til själva för denna litet längre resa.
Det var verkligen fantasieggande när vi närmade oss New York så mycket att vi kunde se marken och de enorma husmassorna på Manhattan, och man kunde känna igen kartornas beskrivning av New York. Fast det här var ju på riktigt!!
Efter den krångliga (redan då) pass- och säkerhetskontrollen kom vi slutligen utanför terminalen på flygplatsen Newark och åkte buss in till hotellet mitt i staden, nära Broadway. Vi åkte under Hudson River och näsorna hos alla var tryckta mot fönsterrutorna för att genast kunna insupa allt om denna fantasieggande enorma stad.

Middag på 48:e våningen
Det blev inte mycket turer ut på staden direkt den dagen, det räckte inte tiden till för. Men vi skulle äta middag - och det skedde på ett annorlunda ställe. Högst upp i restaurangen på 48:e våningen på Merriott hotel!
När vi kom in i lobbyn på Merriott (vi bodde inte i detta lyxiga hotell, utan betydligt enklare), så såg vi HISSARNA! Det var glasburar, åtta stycken, som först gick fem, sex våningar upp innan de försvann in i huskroppen. Över och under hissarna hängde rader av lampor, så hissarna såg ut som julgranskarameller.
OK, vi kom upp till 48:e våningen och fick våra bord. Då visade det sig, att hela restaurangen roterade! Efter en halvtimme hade restaurangen roterat ett varv. Men vilket håll, då? Där hade Gerd och jag olika uppfattning. Det var svårt att avgöra det där uppe. Gerd hade rätt.
Långt där borta såg vi en av världens riktigt kända byggnader:

Chrysler Building!

En av de mest kände byggnaderna i världen i art deco-stil. Föetagsledaren Walter P Chrysler ville visa världen sin storhet genom att bygga detta minnestempel. Under ett eller två år var det världens högsta byggnad. Den är mycket intressant i sin konsekventa art deco-stil, och lätt igenkänd genom sin fräcka topp.
Vi skulle, Gerd och jag, på egen hand besöka Chrysler Building om ett par dagar, den låg inte så där hiskeligt långt från FN-byggnaden, som vi också skulle besöka, så vi kunde gå dit. Tyvärr var Chrysler Building just då stängd för besökare för dagen, men för en Chrysler-entusiast känns det ändå skönt att få se detta monument över en av bilvärldens allra främsta personer.


Här sammanträder säkerhetsrådet i FN-skrapan.FN-huset
FN-huset var ju ett självklart besöksmål under en sådan här resa, och vi fick se det med guide som berättade om detta världscentrum. Vi var inne i säkerhetsrådets stora sessionssal - på eftermiddagen skulle säkerhetsrådet ha sammanträde och dryfta krisfrågor om, så klart, mellanöstern. Vi var också inne och fick se den stora rådssalen.
Nere på markplanet fanns en utställning som visade hur fruktansvärt atombomberna hade drabbat mäniskorna i Hiroshima cch Nagasaki i Japan när USA i andra världskrigets slutskede släppte två bomber för att slutligen få Japan på knä och ge upp. En staty, som fanns där i Hiroshima, finns nu i FN-huset, och man kan se hu bränd stenen statyn är huggen ur har blivit.
Utanför FN-huset finns en annan tankeväckande staty. Den den svenska konstnären Carl-Fredrik Reuterswärds berömda, flammande fredsappell: pistolen med pipan vriden till en knut!
Guggenheimmuseet stod på programmet, men det var under omfattande renovering, så det blev inget. Inte heller Metropolitan-besöket kunde genomföras eftersom kvällens föreställning av Maskeradbalen fått ställas in. Osis!! Förmodligen var det med Pavarotti.
Men vi fick uppleva opera och skönsång på ett annat sätt i stället.

Asti-restaurangen
Det finns en restaurang,startad 1925, mitt i New York, som heter Asti. Där är det operasång som gäller, hela tiden! Alla som serverar, tar upp beställning, som jobbar i baren eller överhuvudtaget jobbar bland gästerna är operasångare i någon position.
Allså möttes vi genast av sång när vi kom, och när de fick höra att vi kom från Sverige, så bytte man genast en del av repertoaren till svensk musik!
Det tog en väldigt lång tid för Gerd att komma tillbaka från toalettbesök, tyckte jag och började undra litet...

Fångarnas kör, minsann!
Men så började personalen på Asti sjunga Fångarnas kör ur Nabucco, och fram kom ett följe under vita lakan så man inte såg några personer. När detta följa passerade mig lyftes täcket och "hej, sade Gerd, som var med som statist i detta Fångarnas kör-följe!
Detta var en härlig upplevelse. Vad vi fick att äta minns jag inte, men det var säkert gott. Men all denna härliga musik, det gav ett starkt intryck!

Ellis Island, Frihetsgudinnan
Från Battery Park ungefär kan man ta båt ut till det som är så oerhört starkt förknippat med USA och friheten för människor i det landet.

Frihetsgudinnan.
Fast damen ju egentligen är en fransyska, en gåva av från det franska folket till USA den 28 oktober 1886 för att markera vänskapen mellan de två länderna. Ja, vi vet ju, att även de mest såta syskon ibland kan träta, förstås... Hon heter egentligen Liberty Enlights the World, d v s frihet upplyser världen.
Med facklan, som damen håller, är hon 93 meter. Man kan gå upp i henne eller åka hiss. Förr kunde man också få ta sig ut i facklan.
Vi tog oss emellertid inte upp i Frihetsgudinnan. Kön till henne var enormt lång. Så vi vandrade runt på ön i stället.
På färden åter till Battery Park passerade vi den plats, där så många av våra tidigare släktingar satt sn första fot i Det nya landet.

Ellis Island.
Det var förstastationen för invandrare. Där avgjordes om de fick komma in i landet eller ej. Var de för skröpliga fick de återvända. Det skule vara starkt folk som fick komma in i landet, människor med förmåga att ta sig fram själva. Det märker man faktiskt också i dag på människor man träffar i USA, att de härstammar från ett segt släkte med överlevnadsstyrka!

Farbror Herman.
Min farbror Herman - under kriget bytte han namn från detta tyskklingande till namn Herbert - bodde i staden Verona så där sju, åtta mil väster om New York. Jag hade med brev förvarnat farbror Herman att vi var i antågande.
Från Central Bus Station mitt i New York, åttonde våningen, åkte vi med buss ut till Verona och hittade rätt till honom sedan vi varit inne på en bank och frågat.
Försiktigt tittade han fram bakom gardinen och vi blev insläppta. Efter en stund kände han igen oss mer och mer, och de krämpor han uttalat i början: ont i knäna, ont i ryggen, han måste mest sitta eller ligga, blåste bort. Han kunde plötsligt ta oss ner i källaren och visa den, och han öppnade dörrar i sitt stora hus och visade hur det var.

Koskällan från Fågelmara
- Här har du, Bartel, förklarade farbror Herman med allvarlig min, du ska få denna koskälla, den hade vår ko hemma i Fågelmara, och som jag tog med mig hit. Här ska du också få en svensk gammal femkronorssedel!
Tiden gick och vi fick åka tillbaka.
Frid över denne hårt arbetande gamle svensk, en glad gosse som gärna hittade på hyss när han var grabb. Kanske var det därför han kände att det var bäst att flytta till andra trakter när han 1927 lämnade Sverige. Han togs dock hand om i USA av sin morbror Anton, som varit där och i Kanada ganska länge, och desutom stött den fattiga släkten hemma med pengar då och då.


 


Det klassiska motivet i Bremen: rådhuset till vänster och domen til höger.

Bremen 1975 och 2007.
Den gamla hansestaden Bremen är en mycket intressant stad med alla sina gamla fina bygnader - som står kvar trots andra världskriget!
Bremen besökte vi redan 1975, men har dessvärre inte bilder kvar från det besöket.
Däremot gjorde vi ett nytt besök när Nordskånes Fordons Veteraner, NFV, arrangerade en bussresa till veteranbilsmässan i Bremen vintern 2007. Det gav ett par mycekt intressanta upplevelser.

Operapremiär och bilmässa
Först och främst, naturligtvis, bilmässan i utställningshallarna i Bremen, där mängder av intressanta fordon fanns att beundra, och dessutom fick vi chansen att gå på en operapremiär där! Det hade vi inte haft med i planeringen. Men vi såg i en broschyr på hotellrummet, att kvällen efter vår ankomst till Bremen skulle man ha premiär på Verdis opera Ödets makt. Vi lyckades skaffa biljetter till premiären.
Den kunde vi ha avstått ifrån. Det var en sån där uppsättning som var ihopatotad av vi kallar numera för en "operatör". Modern, tråkig, trist. Långt borta från Verdis anda!
Men nu kan vi i alla fall berätta, att vi varit på en operaprmiär i Bremen! Det har inte alla varit.
Mässan, däremot, var mycket trevlig och med fina bilar att titta på och beundra. Där hade till exempel den tyska DKW-klubben byggt en fin monter, och där stod också en representant för klubben och berättade om märkets framväxt. Det var tyvärr bara två som lyssnade på honom, två svenskar. Ni kan gissa vilka!

Bugatti i centrum
Bugatti hade centralpositionen på mässan, och där fanns ett par exklusiva bilar av det redan i sig mycket exkuisiva märket. En Bugatti Royale stod på huvudplatsen. Inte tyckte jag att den var särskilt vacker, men det är ju lätt att säga om man inte har pengarna till den. Men faktiskt, den var ganska stor och klumpig och på gränsen till ful. Det fanns en annan Bugatti med flygplanskaross, som var mycket intressantare!
En Mercedes 300 S från 1950-talet drog blickarna till sig med sin specialbyggda bakre del av kupén. Den hade fått en spcialtillverkad ruta baktill, som man möjligen kan säga att förde tankarna till de kommande S-kupeerna från 1960-talet.
På ett annat ställe i utställningen fanns det ett par stycken Cord-bilar, en i fint skick och en i renoveringsskick. Utanför mässan fanns en svensk Opel från 1930-talet till salu. Det är en sexcylindrig sjusitsig bil, som bara har kort körsträcka. Inte heller i Tyskland såldes den.

Borgward
I Bremen tillverkades bilen Borgward, som under 1960-talet var en strålande framgång. Det var Borgwardwerke, som tilverkade dem, sedan Borgward gått samman med HansaLloyd redan tidigt på seklet. Förutom Borgward tillverkade man också under 1950- och 1960-talen Lloyd, en billig och enkel bil med en slags pegamoidkaross. På slutat av Lloyds levnad kom dock en plåtkaross i bland annat Lloyd Arabella. Fabriken tog fram en stor bil under 1950-talet, Hansa 1800 och 2400, och i slutet av 1950-talet presenterade man en modell som hade kunant ta loven av Mercedes-Benz. Den konkurrerade direkt med sydtyskarnas 220 S (Fen-modellen), och hade Borgward-företaget haft bättre ekonomi hade den kanske segrat i striden!

Ordervägrade och räddade rådhuset
I Bremen ska man naturligtvis titta på rådhuset från senare delen av medeltiden. Det står kvar trots andra världskriget. Den engelske bombflygare som hade uppdraget att bomba just rådhuset ordervägrade och släppte sin bomblast på annat ställe. Han visste vilken kulturklenod rådhuset var och är!
Är rådhuskällaren öppen kan man gå ner där och äta en god middag, och man kan också passa på att besöka vinkällaren och handla av dess fina utbud av tyska viner. Det gjorde vi 1975, men den här gången 2007 var det stängt när vi var där.!
 

Tysklandresa:
Det gör vi ofta!Jag har en koffert i Berlin: det borde alla ha. Nära att resa till, mycket att se. Här till exempel domen. Intill ligger Museums insel med alla sina sevärdheter. Ja, allt ligger praktiskt taget på gångavstånd i Berlin! Och "tvärs över gatan" ligger Staatsoper Unter den Linden


Prag-resan
år 1998


Uppifrån slottshöjderna har man en betagande utsikt över den vackra och intressanta staden Prag.


Den klassiska musiken har en självklar och viktig plats i staden Prag och i hela stadens profil mot turister och andra besökande. Överallt hörs klassisk musik strömma mot en besökare, och man njuter väldigt mycket mer tack vare detta av Prags skönhet. Här en kvartett nedanför slottet som bjuder förbipasserande av den klassiska musikens storhet och skönhet.


För den gästande i Prag som vill ha en annorlunda och snabbare information om staden finns det möjlighet att med veteranbilar, oftast av märket Tatra, åka på en annorlunda rundtur.


Det här vackra porttornet utgör en slående anblick i Prag.


Här mördade nationalsocialisterna tjeckiska frihetskämpar på ett som vanligt monstruöst sätt.


Tjeckisk öl har världsrykte. Här provar Gerd ett glas märk öl i det äldsta igångvarande bryggeriet i Tjeckien, grundat 1499!

 

Schwerin, en av flera gånger...


Slottet i Schwerin, stadens ansikte utåt!


Fyra glada och nöjde turister i Schwerin.

New York-resan år 1990

En av de mest sevärda byggnaderna i New York är naturligtvis Chrysler Building. Den ses "överallt".


På den vackra Art Deco-byggnaden finns den här skylten.


Hyckleriets Amerika: drick gärna en öl ute på sta´n. Bara ingen ser att det är en öl du dricker. Göm den i en papperspåse. Annars får du böta!


Är du i New Yourk måste du besöka FN-skrapan. Och som svensk se den här statyn, som Gerd poserar framför, ett verk av skåningen Carl-Fredrik Reuterswärd - en maning till fred.


Utanför FN-skrapan visar gatuskylten namnet på gatan: Raoul Wallenberg Street!


Och såska man självklart se Frihetsgudinnan, det allra första som modiga invandrare mötte av det nya landet en gång i tiden när de kom med båten till New York.


Gerd framför denna gåva från det franska folket till vännerna i det nya landet USA.


Men innan de förhoppningsfulla invandrarna släpptes in i det nya landeet fick de gå igenom en kontroll hä rpå mottagningsstationen på Ellis Island. Dit kom farbror Herman och faster Lilly och tidigare morbror Anton.


Det är här som världsekonomins termometer finns: Wall Street och New York Stock exchange: börsen i New York!

 

Bremen med opera och bilmässa 2007


Den här ovanliga bakdelen på en Mercedes-Benz 300 S kunde man se på mässan i Bremen.


Cord heter denna ovanliga amerikanska lyxbil från 1930-talet.


En gammal Opel av ovanligare slag!


Och en Porsche av också ovanligt slag. En traktor-Porsche med dieselmotor!


En gammal Bugatti av enklare slag. Gerd och jag poserar med VAG-monterns representant tar bilden.

Hur ska vi klara energibehoven i framtiden i Sverige? Jo:   

Senaste uppdatering
2012-02-12