Litauen
Ungern

 

Plymouth PF 1934.

Den här härliga bilen köpte vi hösten 1987 i den lilla orten Blidsberg i Västergötland av bensinhandlare Torleif Karlsson och hans hustru Britt-Inger. Vi körde hem den allhelgonahelgen 1986 utan problem i nattmörkret. Den har efter det gett oss många härliga utflykter. Vi har deltagit med bilen i Båstad Classic Car show vid flera tillfällen, och vi har också kört till England med den 1988 tillsammans med två andra familjer som också körde 30-talsbilar. Vi var också inne i London med Plymouthen då! Om denna trevliga resa kan du läsa under rubriken Resor.

Nu har emellertid den här underbara bilen lämnat oss för ett nytt hem i södra Skåne. Den 14 april 2012 sålde vi Plymouthen efter att ha ägt den i nära 25 år.

Plymouth PF 1934

Detta var en enkel bil för vanligt folk. Den kostade ny 600 dollar. Enklast av Plymouth-bilarna var dock PG-modellen, som bara kostade 485 dollar som en 2d business coupé. Finast och dyrast var den sjusitsiga 4d sedan-modellen, som kostade 1075 dollar. Det tillverkades 16 789 ex av just vår modell 1934, och totalt tillverkades det 225 817 exemplar under året - inte dåligt efter att Plymouth funnits i bara 7 år!

Den nye biltillverkaren Walter P Chrysler och hans närmaste medarbetare insåg snabbt, att det räckte inte med att bara tillverka bilar med namnet Chrysler även om de fanns i olika prissegment.

Det behövdes bilar också i den lägsta prisklassen. En bil, som gick att sälja i stora numerärer, och som kanske till och med kunde konkurera som folkbil med Ford! Och Chevrolet!

Alltså jobbade man fram en ny bil på basis av den eklaste Chryslermodellen. Vad skulle då denna nya bil heta? Det gällde att hitta ett namn, som attraherade amerikanen den tiden, ett namn, som alla kände till och som alla hade respekt för. Det blev

Plymouth!

Vad var då Plymouth?

Amerika är ju ett land, som har just upptäcktsresande som starka inslag i sin korta historia. Ett mycket känt skepp kom från den engelska staden Plymouth till Amerika en gång, och skeppet hette också just Plymouth. Skeppet landade, tog mark, vid amerikansk mark, vid en stor klippa som efter det har fått namnet Plymouth rock. Det var ett då, i början av förra seklet, alla fall mycket välkänt begrepp för en amerikan. Skeppet var fullt av pilgrimer, som skulle komma och frälsa invånarna i den nya världen.

Många finesser med en Plymouth
Plymouth, det var ju alldeles självklart att den nya bilen skulle ha det namnet. Det gav vibrationer hos den "riktige" amerikanen. Plymouth, det stod för kvalitet. Och det visade sig snabbt, att så också var fallet. Chrysler gav Plymouth-bilen snabbt en rad innovationer. Så kallade oljebromsar, alltså bromsar som fungerade tack vare bromsrör med bromsvätska i. Sä
kert och effektivt. Tekniska innovationer i motorn som vevhusventilation. Och 1934 (vår bil) fick den en så fräck nyhet som individuell framhjulsupphängning!!! Inte någon tråkig stel framaxel där, inte, som fick bilen att studsa fram över hålorna i grusbanan! Framhjulen följde med denna innovataion vägens dåliga underlag effektivt och gav en bekväm förd! Och så fick också Plymouthen (i alla fall vår occh kommande årgångar) Chrysler-koncernens innovation Floating Power. Det lät fint, och det var ju faktiskt också rätt fint. Det betydde att man förankrade motorn i upphängningar av gummi och inte direkt i ramen. Det gav en mjukare gång,, helt enkelt. Allt detta låter självklart i dag, men den gången var det riktiga och handfasta, nyttiga nyheter!

Första köpare av en 1934 års modell var Mrs. Ethel Miller of Thurnlock, California, som köpte den allra första Plymouthen år 1928. Hennes '28 ställdes ut vid Chicago Worlds Fair.


Och så köpte vi en Plymouth!

Ja, vi köpte allså Plymouth´en hösten 1987 efter tips av en god vän. Den har gett oss många trevliga minnen sedan dess.


Detta, till exempel:

Under Classic Car Show i Båstad ett år såg jag en man som gick litet rundor kring bilen. När jag kom fram till honom sade han:

- Den här bilen har jag ägt.


- Jaha, ja, sade jag med ett ganska ointresserat tonläge. Det sade ju alla liksom att alla säger att "det var ordentlig plåt på den tiden". Fast det har de ju rätt i...

- Ja, men, sade han, är inte startpedalen litet sned?

Det fick mig att nappa, så jag öppnade framdörren och tittade efter.
Minsann, startpedalen var litet sned!!!

Jo, det hade varit hans och familjens bil när han läste på Chalmers i Göteborg. Familjen hade haft den för transporter hem til hans hem i Värmland, bland annat.

Jag blev intresserad, och han bjöd hem oss efter utställningen i Båstad till sitt och familjens hem i Båstad, svärföräldrarnas tidigare hus. Där bjöds vi på kaffe och fick titta på gamila bilder med vår Plymouth! Vi fick ett par bilder med hem också.

En givande utfärd med andra ord!

Men det skulle visa sig, att det var inte nog me detta.

Efter några år ringde telefonen hemma en dag.

- Hej, hörde jag en röst i andra ändan, det är NN. Det är jag som ägt din Plynouth en gång.

Jag kände givetvis igen mannen direkt. Och så fortsatte han:

- Det är så, att min son ska gifta sig i Karlskrona i sommar. Jag undrar om du kan köra brudparet?

Vi skulle egentligen deltaga i den årliga Mercedes-Benz-träffen just den dagen, men ett sådan erbjudande kunde man ju inte stå emot. Jag svarade ja direkt. Mercedes-Benz-träffen fick vara.

Gerd och jag körde till Karlskrona och letade upp var vi skulle hämta brudparet för transport till kyrkan. Efter avlämningen körde vi runt i den fina staden och njöt av den.

Så körde vi åter till kyrkan för att hämta brudparet för transport till en skärgårdsbåt. Följet strömmade ut ur kyrkan. Och så kom en man fram till bilen tillsammans med brudgummens far, tidigare Plymouth-ägaren:

- Men, sade mannen, som visade sig vara brudgummens farbror, det ör ju din gamla bil , utbrast han. Det var ju den jag körde dig och din hustru i när ni skulle gifta er! Och som jag dessutom körde dig och din hustru i till BB när killen som nu har gift sig skulle födas!!

Vilken fantastisk historia!! Jag har ingen aning om vad de "nygifta" har för sig i dag och hur de har det. Jag bara minns, att den nygifte var officer i flottan och att hans nygifta fru sysslade med data.

Om de av en ren slump skulle läsa detta eller få tips om detta, så skulle det vara mycket trevligt att få en kontakt!

Tekniska data:

Färg
Svart/grå

Motor
201-cid (3,3 liter) I-6, fyrlagrad
Ventiler .................... sidventiler
Kamaxel ..................... lågt liggande
Motorblock .................. gjutjärn
Volym ....................... 3,3 liter
Kompression ................. 9,0:1
Borrning och slaglängd ...... 3,6" x 3,6" (91,44 mm x 91,44 mm)
Effekt ...................... 52 kW (77 hk/SAE) @ 3600 v/min
Alternativ aluminium högkompressionstopp som gav 82 hk.
Ventillyftare ............... hydrauliska
Bränslesystem ............... förgasare

Chassi

Hjulbas ..................... 2573 mm
Totallängd .................. 4653 mm
Höjd ........................ 1351 mm
Bredd ....................... 1857 mm
Spårvidd, fram .............. 1529 mm
Spårvidd, bak ............... 1539 mm
Fälgar....................... 6,00x16

Teknik
Styrning .................... skruv och rulle
Motorn....................... Upphängd med systemet Floating power

Främre hjulupphängning ...... individuell, spiralfjädrar
Bakre hjulupphängning ....... stel bakaxel, bladfjädrar
Bromsar ..................... trumbromsar
Tändning .................... mekanisk
Bränsletank ................. 42 liter


 

Plymouth PF 1934
Vår Plymouth PF 1934 fotograferad i Torsebro i närheten av det gamla (nedlagda) krutbruket.


Så här ser Plymouth PF 1934 ut från sidan.


...eller så här. I bakgrunden min brors Volvo fyrhjulsdrivna militärlastbil från 1963.


Har har vi stannat till vid Sörbytorp. Godsets ägarinna kommer och bjuder alla deltagare på hemodlade vindruvor.


Rally på Lindeerödsåsen. Paus hos Göran Karlsson.


Kaffekorgstur till stranden i Åhus. Då är instegsbrädorna bra att sitta på!


Vacker bil, vacker front! Den skånska flaggan på hjärtsidan, förstås!


Rallystart från torget i Åhus.


Vår Plymouth PF 1934 vid sjön Immeln, där Immeln-båten just är på väg in i blickfånget.


Paus under Lergökarallyt 1995. Fotbrädorna är bra att ha som sittytor!

Hur ska Sverige klara framtidens energibehov?
Jo:   

Senaste uppdatering
2008-01-26