Litauen
Ungern

 

Under den här fliken hittar du våra andra intressen, t ex Opera eller Vin.

Namnet

Imperial

finns som kvalitetsbeteckning för många olika saker. En del av detta har jag lyckats hitta - men det finns säkert mycket mera att lista.

Snabblänkar
Whisky
Vin
Öl
Blommor
Hotell
Champagne
Imperial

Whisky.

Imperial är till exempel en ganska ovanlig whisky från Speyside i Scotland. På svenska Systembolaget finns denna rara whisky att köpa som specialbeställning för i storleksklassen 650 kronor, och det kan man ju därmed inte ha som sin normala whisky. Men kör man till Puttgarden i Tyskland, så kan man på "spritbåten" handla en Imperial-variant för betydligt angenämare prisnivå. Där kostar en Imperial Provenance (ja, det är kanske inte exakt samma sort, men den är tillverkad just på Imperial-destilleriet) knappt 300 kronor. Om man jämför denna dubbelt så dyra från Doktorinnan Perssons butik, så är den gemensamma smaklinjen mycket klar. Den whisky, som jag köpte en låda av, är destillerad 1996. Om den i skrivande stund finns kvar vet jag inte. Destilleriet har hemsida, där man kan forska vidare om detta destilleri, som stundom varit igång, och stundom - långa stunder - varit nedlagt. Just nu lär det vara nedlagt.

Imperial Distillery´s historia

1897 Etablerat avThomas Mackenzie
1898 Övertaget av Dailuaine-Talisker Distilleries Ltd
1899 I malpåse
1919 Återöppnat
1925 Ägandet övertaget av DCL
1955 Scottish Malt Distillers Ltd. (SMD) renoverar och återöppnar
1965 Destillationsutrustningen ökar från två till fyra
1985 Stängt
1989 Allied Distillers återöppnar verksamheten
1998 I malpåse igen
2005 Övertaget av Pernod Ricard, nu också ägare till Vin &
Sprit vilket därmed ger Kristianstad och Åhus en stor chans till utveckling och många nya jobb!

Imperial vin.

I Österrike, detta gamla kejsar- och Imperialland, finns det naturligtvis vinodlare som tilllämpar namnet Imperial.
Schloss Halbturm har ett vitt vin för 269 kronor och ett rött för 299 kronor.

Sandeman i Portugal tillverkar ett portvin som heter Imperial Reserve Tawny.

Imperial öl.

Stout är ju en klassisk ölsort. Det är en mycket mörk och mycket kraftig öl, som man säkert inte dricker mera än en flaska av per dygn. Senast jag drack en sådan var vid en pressresa med Volvo till Volvos holländska verksamheter, och den beställde jag på hotellet i Amsterdam. Den var, tyckte jag, dock alltför för kraftig att dricka helt ur...
Imperial-ölen finns att handla i Doktorinnan Perssons butik och med svensk, norsk, tjeckisk och amerikansk utrprung.

Blommor.

Rosor
För den som tycker om att pryda sin trädgård med olika vackra växter och dessutom är fascinerad av Imperial-bilar finns det faktiskt två rosor, som heter just Imperial.

Imperial Palace
Den ena heter Imperial Palace, och är ingen hög rosbuske, och blommorna är inte anmärkningsvärt stora. Färgen är djupt röd (se bild härintill). Vi har hittat en sådan ros, som nu förhoppningsvis trivs i vår trädgård!

Chrysler Imperial
Men vi har också hittat en annan ros som har ett "ännu bättre namn" och som ännu bättre passar ihop med bilarna. Den heter - Chrysler Imperial! Rosen introducerades 1951 i samband med marknadsföring för Chrysler-koncernen, och fick tillnamnet - Imperial! Vi har köpt av ett företag i Helsingborg, och blommar nu för andra året. Stora, vackra blommor som dock inte håller särskilt länge.
Denna ros kan bli 120 cm hög och ger mycket blommor i varmt röd färg.

Pelargon
Vi har även lyckats hitta en Imperial Pelargon. Den har vi beställt hos Flädergården i Vinslöv, som har ett imponerande växthus med 750 olika sorters pelargoner. Sevärt, minsann! Hur pelargonen Imperial ser ut kan duse på bild härintill.

Hotell.
Det finns många hotell i världen, som heter just Imperial. Ofta är det mycket högklassiga hotell. Närmast oss i söder om södra Sverige finns det ett Imperial-hotell mitt i Köpenhamn. Jag har sett på deras hemsida, att det är helt nyrenoverat. Hotellet ligger alltså mitt i Köpenhamn, nära hovedbangården och strax bakom Rådshusplatsen. Det finns intressanta weekendpriser att titta på. Vad jag tyvärr inte vet och heller inte kan utläsa av hotellets hemsida är, om det på hotell Imperial också finns plats för en riktig bil, en Imperial, i hotellets garage.

Champagne.
Den berömda franska champagnetillverkaren Moet & Chandon har en exklusiv champagnesort som har tilldelats det exklusiva och kvalitetsnormerande namnet

Imperial
Tyvärr har jag inte ännu hunnit testa denna intressanta champagnesort. I väntan på det kan man ju i stället välja den utomordentliga italienska spumanten Rotari: ett utomordentligt bra mousserande vin! Vill man gå ned i prisklass ordentligt kan man på Aldi i Tyskland välja att inhandla det tyska mousserande vinet Stolzenfels. Det finns i 20 cl-flaskor för mycket facila 95 cent per flaska. När du ändå är på Aldi, passa på att inköpa deras utomordentiga, goda snaps Gorch Fock för cirka 60 kronor för en 70 cl-flaska! Och för all del, när du ska gå igenom kassan på Aldi, se för all del till att allting står på rätt sätt, att du uppträder ordentligt, att du har exakta pengar, de tar inga plastkort, med dig och så vidare. För i utbildningen av anställda på Aldi ingår med säkerhet ett kursmoment där kassapersonalen lär sig att vara synnerligen negativa och arroganta i kassan mot sina kunder, gärna vresigt rätta till de kunder som de tycker brister i de krav företaget anser sig ha rätt att ha på sina kunder och därmed bryskt säga till så det märks.


Namnet Imperial.
Ja, kampen mellan biltillverkarna i USA har alltid varit hård, och för att möta Chrysler-koncernens framgångar gav Cadillac gärna sina mest exklusiva modeller tillnamnet Imperial. Det var och är dock mycket ovanliga bilar, och de fungerade kanske möjligen som ett myggbett i Walter P Chryslers skinn (eller hans efterföljares).

Namnet Imperial "tillhörde" Chrysler-koncernen. Imperial, det var Chrysler-koncernens finaste bil. Redan från det Chrysler började med Chrysler-produkter 1924 och fram till och med 1954 var Imperial en modellbeteckning för Chryslers förnämsta produkter. Men från och med 1955 bestämde sig företagsledningen i Chrysler Motors för att Imperial skulle bli sitt eget märkesnamn:

Imperial
var alltså en egen bilmodell, det lyxigaste USA sett, och också oftast det dyraste bilmärke man kunde köpa i USA. Koncernledningen byggde därför upp en egen försäljningskanal för dessa exklusiva bilar. De fick inte säljas var som helst av vanliga handlare som sålde Plymouth, Dodge, De Soto eller - Chrysler. Kunden skulle märka att det var skillnad på hans bil och de andra. Den nye designchefen under 1950- och början av 1960-talet Virgil Exner satte sin prägel på alla Chrysler-koncernens bilar med sin "forward look"-stil, och det märke som kom att bli koncernens stilledare var just - Imperial. Märket blev en stilledare i hela den amerikanska bilindustrin När bilvärlden 1957 såg vad Exner gjort med alla Chrysler-koncernens produkter startade den intenstiva designkampen. Samtidigt som kampen om högst effekt i motorerna steg ytterligare ett par snäpp!

För den som i dag äger en Imperial känns också skillnaden mot vilken annan USA-bil som helst, jämförbara år, tydligt. Det gör i alla fall Gerd och jag när vi tar ut någon av våra ögonstenar på vägen och njuter i fulla drag av den utomordentligt exklusiva tur vi gör just då. Detta skrivet den 17 januari 2008, en dag när det var 7 grader varmt och solen sken och Imperial-motorn mullrade så där tyst och fint som en riktig amerikansk lyxbil ska göra. Färden gick mjukt och tyst. Inte många av dagens lyxbilar går lika tyst och bekvämt som denna snart 46 år gamla lyxbil från USA:

1965 Imperial Crown 4d HT!


Imperial College London

Rankat som världens femte bästa universitet i The University Rankings 2007. Imperial College är en forskningsinriktad institution, berömt för sin förnämliga undervisning och sin forskning.

 • Founded 1907
 • 12,129 full-time students (06-07)
 • 11.2 student/staff ratio (06-07)
 • Students from 123 countries
 • 235 taught courses
 • AAB average A level entry

  Imperial War Museum,
  LONDON

  Imperial War Museum, krigsmuseum i Holborn, södra London.

  Museet pryds av en enorm kanon på utsidan, och med ett antal flygplan och stridsvagnar på insidan. Stort komplex med utförlig information och beskrivningar om i huvudsak de två världskrigen. För den extra intresserade finns här också utställningar om specifika saker från krigen, bland annat "Livet i skyttegraven" och "Förintelsen".

  Museet grundades 1917 och låg då i Crystal Palace, på toppen av Sydenham Hill. 30 november 1936 brann museiebyggnaden ner och det flyttades då till en byggnad i Lambeth där det ligger idag. Byggnaden är designad av Sydney Smirke och var ursprungligen ett mentalsjukhus vid namn Bethlehem Royal Hospital.Sandpapper
...kanske inte så mycket att orda om i samband med fina bilar, men det finns ett sandpapper som heter just - Imperial!

County of Imperial

Imperial County, ursprungligen del av San Diego County, grundades den 7 augusti 1907. Området besöktes så tidigt som 1540 av Hernando de Alarcon,som upptäckt Coloradofloden. Senare upptäcktes området av spanska exploatörer och katolska predikare. Bosättningar fanns redan lägs Butterfield Stage-leden så tidigt som 1858, men ingen konsekvent utveckling skedded förrän vatten leddes in i området 1901.För övrigt: den som känner för det får gärna kopiera min lilla bild om Väck Barsebäck - nu! Den är fritt till förfogande!


Rallyn


Sedan 1986, när vi skaffade vår första veteranbil, Mercedes-Benz 220 SE, har vi deltagit i många trevliga rallyn med bilarna. I detta kan man också lägga alla de veteranbilsutställningar, som vi med stor behållning och stort nöje deltagit under alla åren, till exempel Classic Car Show i Båstad, med kristianstadskillen Bengan Arvelid som den store entrepnören och MHK, Motorhistoriska Klubben i Skåne som ansvarig arrangör. Tyvärr har Båstads kommun lyckats schabbla bort detta publikdragande arrangemang, som var ett veritabelt "Mecka" för alla som gillade veteranbilar. Och det tycktes en otroligt massa människor göra!

Min 50-årsdag
firade vi alla, Gerd och jag, Maria och svärsonen Stefan just på Båstad Classic Car Show. Dagen var ortoligt fin. Solen sken från en molfri himmel, och temperaturen var nog över 30 grader. Vi körde med Plymouth PF 1934, som var pigg och glad hela dagen. Men dagen efter, när vi skulle köra med Maria och Stefan till Margretetorps gästis och äta en födelsedgsmiddag, ja då surade den trogne vännen och ville absolut inte starta. Vi fick efter ett tag välja Maria och Stefans bil för att köra till Margretetorp. Dagen efter fick vi igång Plymouthen, som är en mycket självständig bil och bestämmer helt villkoren för en tur.


Då blev det Margretetorps gästis
När Classic Car i Båstad sparkades ut av oförstående kommunalpolitiker i Båstad försökte Bengan och MHK ett par år arrangera utställningen vid Margeretetorps gästis. Tyvärr regnade arrangemanget bort ett par år, men när solen sken ibland var det riktigt fint. Här till höger finns en del bilder från detta trevliga arrangemang! Folk träffades och trivdes, kaffekorgarna åkte fram, man beundrade varandras bilar, gav och fick tips som var nyttiga för bilen och man kunde köpa intressanta saker på marknaden i samband med utställningen.

NFV:s rallyn och utställningar.
Under ett tiotal år var jag sekreterare i föreningen Nordskånes Fordons Veteraner, NFV, som jag var med att starta 1989. Under dessa år var jag tillsammans med Lennart Andersson, då lagerchef på Bilcentrum, arrangemangskommitté i klubben och vi genomförde årligen ett rally. Vi försökte oftast starta rallyna från Kristianstads centrum, vilket var mycket uppskattat av folk som var på stadens gator för att gå och handla, men också av handlarna i staden, som insåg att det här drog faktiskt folk till staden.
Här bredvid finns det också ett antal bilder från rallyn, som vi genomförde. Som mest hade vi lyckats samla mellan 70 och 80 bilar till rallyna.

I dag körs det tyvärr inga Bilcentrumrallyn i Kristianstad längre. Efterträdaren till detta rally blev Stjärnrallyt med dåvarande Mercedes-Benz-återförsäljaren Lennart Ohlsson som medverkande under några år. I dag kör klubben, N F V, ett Hässleholmsrally på hösten.

Öresundsbron - innan den var klar!
Det arrangemang, som dock samlade allra flest deltagande veteranbilar var, när vi i samarbete med Öresundsbrokommittén skulle vara med vid en personalfest när bron började bli klar. Ja, klar var den ju inte...
Vi hade fått ihop omkring 100 fordon, som skulle erbjuda alla som jobbat med bron på något sätt, och som var inbjudna till en fest, att köra från en punkt strax efter högbrodelen och fram till där man kör in i tunneln under vattnet. Mellan de gjutna brodelarna var det dock ingen bro gjuten. Där hade man lagt stora stålskivor, som medgav att vi kunde köra ut på bron. Det var verkligen att otroligt roligt äventyr. Tänk, att få se alla dessa veteranbilar, som körde hugade resenärer/ brobyggare till deras fest! Vi hade med oss en flicka från Australien, en Rotary utbytesstudent, som fick uppleva detta fantastiska att köra över bron långt, långt innan den var klar!
Solen sken hela dagen, och det var kav lugnt. Den dagen var ett fantastiskt minne för alla deltagare!


Köpenhamn med Imperial!
Det hade varit roligt att köra till Köpenhamn med någon av våra Imperialer och checka in på Hotell Imperial. Hotellet har eget garage, där man kan ställa in sin bil ett dygn för dyra pengar. Men frågan är ändå, om hotellet har parkeringsplats för en fullvuxen bil...

Däremot har Gerd och jag vid några tillfällen kört till Köpenhamn och Operaen, den nya operan i Köpenhamn, med den gröna 1965 Imperial Crown 4d HT för att se några operaföreställningar. Och det gick alldeles utmärkt att parkera en fullvuxen bil utanför Opereaen. Vi valde förstås att parkera längst bort så vi slipper dörrmärken i våra egna dörrar. Där fick bilen stå i fred - men den fick många besökande som kom och tittade på underverket! 


1897 startade whiskydestilleriet Imperial i Speyside i Scotland. Det ägs i dag av koncernen Pernod Richard.


Imperial Destillery.


Vinodlaren Schloss Halbturn har såväl vitt som rött vin som heter Imperial.


Samuel Adams i USA tillverkar en öl, som bryggs på speciellt material från Tyskland! Ölen är mycket smakrik men stark! 8,8 procent, alltså inget för en Imperial-körning.


Titta! Det finns en Imperial-öl som till och med har "förnamnet" Verdi!! Kan det bli bättre??!! Hur som helst, den är ganska stark och passar inte till mat, men kan lämpligen njutas för sig självt.


Och så fins det den här Stone Imperial Russian Stout. Det är verkligen en öl med krut i! Den håller 10,8 procent, men är mycket smakrik och mycket fyllig, vilket döljer den höga alkoholstyrkan väl. Den smakar inte spritig, faktiskt. Den njuter man också utan mat. Och inte så ofta, för då kan man nog tröttna på en sådna här öl. Den är bryggd i Californien!


Palace rosor
Palace-rosorna är kompakta i växtsättet, höjden blir ungefär 60 cm, liksom bredden. Plantera den i en kruka som är ca 50 cm i diameter, ge den vatten och sol och den tackar dig med en oerhört rik blomning. Palace-rosorna är remonterande dvs dom blommar ändå till frosten kommer.

Nu står det en Imperial Palace-ros (som den ovan!) i vår trädgård! Vi mer eller mindre sprang på den hos Växthuset i Kristianstad efter att ha letat efter den ett tag. Där bara fanns den i deras utbud!

Chrysler Imperial!
Nu är det dock så, att det finns en annan ros, som heter exakt det vi egentligen var ute efter: Chrysler Imperial. Den introducerades 1951 i samband med marknadsföringsinsatser för Chrysler-koncernen. Rosen heter just - Chrysler Imperial. Vi har beställt den och hoppas att den kommer litet senare i höst. Den blommar rikligt och kan bli 120 cm hög!

Palace-rosor finns i ett antal olika färger: Rosaröda 'Topkapi Palace', rosa 'Dronning Margarethe', röda 'Imperial Palace', vita 'Hampton Palace' och 'Crystal Palace' som har elfenbensfärgade blommor.


Imperial Pelargon heter den här veckra palargonen.


I Köpenhamn finns det ett mycket förnämligt hotell som heter just Imperial,


En fin fransk variant av Imperial: Moet & Chandons Rose Imperial Brut.

Rallyn

Här smyckar vi vår Plymouth PF 1934 inför dagen på Margretetorp.


Nästan klar - med skånska flaggan på hjärtsidan...


Faktiskt - en bild med både Gerd och jag tillsammans!


Md oss i bilen till Margretetorp hade vi vännerna Thomas och Kari Lundbäck.

Hur ska Sverige klara framtidens energibehov?
Jo:

Senaste uppdatering
2012-07-24