Litauen
Ungern

 

Det var ett stort intresse, som väcktes till liv när Rotary-kamraten Börje Emilsson erbjöd klubbens medlemmar möjligheten att åka med på en resa till Normandie sommaren 2004. Resan skulle innefatta besök på jordbruk med till det anknutna verksamheter men också besök vid de allierades anfallsplatser under andra världskriget.

För allt det "agrara" svarade Börje medan all information sköttes på ett suveränt sätt av Rotary-kamraten Bernt Lindén, f d sjöofficer och med stora kunskaper i allt om andra världskriget och dess elände.

Sköt skeppen fortfarande?
Vi åkte med buss hela vägen ner till ett hotell i yttersta utkanten av staden Caen. På kvällen byttes vädret till ett åskväder så vi trodde att det fortfarande låg stora krigsfartyg ute i engelska kanalen kvar från kriget och dånade in sina salvor mot kusten...

Första dagen kom vi till Pegasus Bridge vid Quistreham. Det var det första brofäste, som de allierade lyckades inta under anfallet mot den franska kusten. Då som nu finns det ett café vid bron där, och då bjöd innehavaren de allierade soldaterna på kaffe och annat för att hålla uppe stridsviljan. Vi fick då, redan klockan 09 cirka, en calvados att värma upp oss med. Platsen gav en stark upptakt till allt annat vi skulle få se om de allierades kraftfulla kamp för att nedgöra hitlertrupperna.

 

Den här resan arrangerades av Hushållningssllskapet i Kristianstad och med Rotary-kamraterna Börje Emilsson och Bernt Lindén som guider. Börje gav oss allt intressant som hade med jordbruk att göra, och Bernt allt som hade med det militära och landstigningen i Normandie. De båda gav oerhört mycket intressant information till oss!


I Quistreham vid Pegasus Bridge i Normandie minner den här statyn om hur de allierade genom att offra massor av unga män räddade världen från nationalsocialismens hemskheter. Det var med Pegasus Bridge, som de allierade fick första brohuvudet i Normandie.


De många tusen korsen på krigskyrkogårdarna minner i tystnad om de tiotusentals unga soldater som offrrade sina liv för att Europa och världen skulle skonas från det nationalsocialistiska våldet.


I orten S:t Mere Eglise fastnade en fallskärmssoldat i kyrktornet och blev vittne till striderna på marken. Han miste hörseln men fick behålla livet.


De franska kommunisterna försökte skrämma fransmännen med att USA skulle kolonisera Frankrike. Vi vet ju att kommunisterna som vanligt försökta lura människor.

Hur ska vi klara energibehoven i framtiden i Sverige? Jo:
Här skullede allierade soldaterna ta sig i land under mördande skottlossning från de nationalsocialistiska styrkorna.

Vid Pegasus Bridge står den här stridsvagnen som minne av striderna.

Bombkrevaderna är kvar
Vi kom under den följande veckan att se många intressanta platser för de allierades angrepp, platser där man fortfarande i dag mer än 60 år efter kriget, kan se bombkrevadernas stora hål i marken. Kvar finns också de nazistiska truppernas kanoner, söndersprängda liksom betongforten de hade. Kvar som betydande tankeväckare för denna idioti finns också stora krigskyrkogårdar med tiotusentals vita kors, som minner om de allierades heroiska kamp mot diktaturen under nazisterna.

Privat Calvadostillverkare
Men halva tiden av resan gjorde vi besök på agrara platser; mjölkproducerande gårdar, och hos osttillverkare. Vi åt en suverän lunch på en fin gård, en uppvisningsgård, för produktion av ost. För en annan som bara vet hur en ko i huvudsak ser ut var det en upplevelse att se dessa vackra franska charolais-kor, som fanns "överallt". Vi besökte också en privat calvadosodlare och fick se hur han destillerade den ädla drycken i vad vi tyckte var en enda stor "hembränningsapparat". Man han hade tillstånd av franska staten att tillverka! Vi handlade förstås av honom!
Calvadostillverkning på en gård i Normandie.

Den nationalsocialistiska kanonen har tystnat.
    Bayeux-tapeten
Sista dagarna var vi mera "kulturella" och såg bl a den världsberömde 1800-talskonstnären Monets trädgård, men vi såg också den berömda Bayeux-tapeten. Det är en spännande 75 meter lång vävd "tapet" som beskriver slaget vid Hasting år 1066. Och historian kring "tapeten" är mycket intressant. Den rekommenderar jag att ni läser på annan plats på internet!


Bayeux-tapeten är en makalös beskrivning av bland annat slaget vid Hastings år 1066 e Kr. Detta textila verk är påbörjat strax efter slaget, så "tapeten" är snart 1000 (smaka på det: t-u-s-e-n) år gammal!


Det är ett oerhört fint textilarbete i detta historiska verk.


Överhuvudtaget är Normandie ytterst intressant. Det finns ju mycket starka band till Sverige där, och det finns många orter som har direkt svensk anknytning. Orten Yvetot, till exempel, är faktiskt grundad av svenskar som kom från Ivetofta vid Bromölla! Och med i vårt sällskap fanns ett par, som visste, att i en ort fanns det boende som kom ursprungligen från platsen Ugerup strax söder om Kristianstad.
- Och vi har träffat våra släktningar där, blev den fascinerande kommentaren.

Vikingatiden!
Och då handlar det om att de svenskar som utvandrade dit gjorde det för så länge sédan som på vikingatiden!

Senaste uppdatering
2008-01-24

 


Osttillverkning är en viktig sysselsättning i Normandie. Ostarna smakar mums...!


Hela kusten är fylld av minnesmärken om de allierades landstigning.


Här lagras det calvados!


Monets trädgårdar är ett självklart mål i Normandie.


De allierade byggde konstgjorda hamnar, som dock förstördes i en storm.


Här kunde Monet vila sig i soffan.