Litauen
Ungern

 

Neu Brandenburg.

Bilden längst upp till höger visar staden Neu Brandenburg, som ligger så där en tio mil ner från Sassitz/Mukran. Alltså litet mer än en timmes bilfärd rakt söderut. Där har vi varit flera gånger. Senast var det hösten 2005. Vi bodde då på ett hotell, 8, tio våningar högt, strax utanför den gamla staden. Det visade sig, att det hade varit partihögkvarter på den hemska socialistiska tiden. Huset bredvid hade varit den politiskt hårdstyrda radiostationen, och huset på andra sidan av hotellet-partihögkvarteret hade varit "stadshuset". Snacka om politisk maktkoncentration!

Förtryckarorganisationen STASI
Strax tvärs över gatan och innanför den gamla stadsvallen låg ett annat politiskt-socialistiskt maktcentrum. Det var kommunisternas förtryckarorganisation STASI, som disponerade flera kvarter för sin kontrollerande verksamhet att hålla människor i ett gastkramade grepp, och där fanns också ett antal hyreshus för de som var STASI-anställda. STASI, kommunisternas kopia på nationalsocialisternas GESTAPO, hade också ett sjukhus i området, som bara var tillgängligt för dessa partipolitruker.

"Folkdemokrati!"
Folkdemokrati kallade kommunisterna denna barockt förvridna karikatyr av ett demokratiskt samhälle. Tyvärr är det många som i dag har glömt eller medvetet glömt detta förvridna samhälle och vad kommunismens riktiga ansikte är!

Wiekhäuser i stadsmuren
Hur som helst. I dag är Neu Brandenburg en intressant stad. Neu Brandenburgs gamla stadskärna är omgiven av en återuppbyggd stadsmur. Den har med jämna intervall s k Wiek häuser, en slags vakthus, som är byggda i vallen, och där bevakande styrkor bodde och verkade. Wiekhäuser finns med kanske 200 meters intervall, så det är verkligen många sådana i staden.
Innanför stadens mur finna åtskilliga intressanta byggnadaer; låt vara att många av dem är åtruppbyggda så nära originalet som möjligt efter kriget.

Flygplats och torpedtester
I närheten av Neu Brandburg finns en flygplats, och nära staden fanns en marin provningsanstalt för torpeder och liknande vapen i en stor sjö där. Alltså mer eller mindre raderades Neu Brandenburg ut i krigets slutskede. Den kommunistiska regim, som kom efter hitlerregimen, byggde upp valda delar av staden. Den stora kyrkan mitt i staden låg dock mer eller mindre i ruiner till efter die Wende 1989. I dag är denna stora Marien Kirche återbybyggd, men används ner ellre mindre för kulturell verksamhet, konstutställningar, konserter och sådant.

Mycket återuppbyggt
Neubrandenburg har emellertid många andra hus som är intressanta. Den gamla teatern finns kvar, och klarade sig hyfsat under kommunisternas bombangrepp under andra världskriget. Flera andra hus finns också kvar. Däremot finns inte längre den judiska synagogan, som fanns vid en av stadsportarna. Staden är klart intressant, och det är också intressant att köra i omgivningarna till Neu Brandenburg. Det som är viktigt att komma ihåg är, att hela detta område i norra Tyskland en gång var svenskt: staden Greifswald äger till exempel Sveriges äldsta universitet!


Gerd på den yttre försvarsanläggningen, vallen. Innanför den var det en vallgrav - då.

 


Neu Brandenburg i Tyskland är en intressant stad.


Den gamla stadsmuren i Neu Brandenburg är återuppförd efter kriget. I muren finns de intressanta s k Wiekhäuser, alltså små "hus" avsedda för försvar av staden.


Stadens försvarsmur har också ett antal vackra ingångar som denna.


En annan port i muren.


Gåsapigan har fått en egen staty vid en av stadens portar.


Inför middagen på hotellet fick vi denna färgglada drink...


...edan blev det kycklingfilé med potatiskroketter och broccoli.....


...och till dessert denna intressanta skapelse.

Hur ska vi klara energibehoven i framtiden i Sverige? Jo:

   

Senaste uppdatering
2008-01-19