Litauen
Ungern

 

Bordeaux 1984.

Om denna resa kan man kort och gott säga, att den var nog vår bästa semesterresa!

Men jag vill gärna berätta litet om den också, naturligtvis.
Vi hade varit deltagare i John Christiansens vinkurs hösten 1983.

John var ju, som kanske en del vet, en stor vinentusiast, och hade ett mycket stort kunnande om vin liksom ett mycket stort kontaktnät i vinbranschen. För John var det egentligen franska viner som var - vin. För oss andra fanns det ju mera i vinvärlden. I alla fall om det skulle ha en chans att vara något så när ikapp med plånboken. Efter den här mycket trevliga och givande vinkursen berättade John, att han och hans hustru Margareta skulle arrangera en resa till Bordeaux til hösten 1984. Vi nappade på inbjudan direkt - och det gav verkligen rik utdelning! John hade också stor nytta av en gammal barndomskamrat, Jörgensen, som drev Danmarks största vinfirma. De båda var dessutom kamrater i Drottningens garde!

Eget flygplan till Bordeaux
Hur som helst, vi infann oss en höstdag, när både Gerd och jag lyckats ta oss lediga från våra jobb, Gerd från skolan och jag som journalist på Kristianstadsbladet, på Kastrup. Där stod ett jetplan och väntade enkom på oss.

När planet väl kommit upp i luften en bit, så var Margaretha och John igång direkt i sina roller som mycket bra färdledare. Det blev med andra ord en färdknäpp! John öppnade några flaskor mousserande vin, jag tror att det var italienskt, och stämmningen steg genast ett par grader.

Så landade vi i staden Bordeaux i strålande solsken, den där septemberdagen. Efter att ha rätat anletsdragen på hotellrummet tog oss en buss til stadens konserthus, där det blev konsert och en recitation. Mycket trevligt!

Första vinslottet
Efter det åkte vi till vinslottet Ch Verdu, där vi provade vin och fick en strålande måltid bland vincisternerna mitt i produktionen. Gissa vilken angenäm doft av vin det fanns runt middagsborden!

Nästa morgon var det dags med en tur ut i vinfälten. Vi kom i den svala morgonen under knallblå himmel till Chateau Cos dÉstornel först och fick träffa ägare, prova vinet och se odlingarna med rosbuskar vid varje rad av vinrankor.

Sedan blev det Ch. Beychevelle. Det betyder ungefär "sänka seglen" och har sin ursprung i att en fransk amiral bodde på slottet, och att alla skepp hade order på att sänka seglen som en vördad hälsning åt amiralen!

Margaux släppte inte in oss
Jag tror att vi också hann med en mycket fin provning av viner på det högklassiga vinslottet Ch Palmer den dagen. Mycket fina (och dyra) viner! Innan vi kom dit stannade vi utanför ett av vinvärldens absolut mest omtalade vinslott, Chateaux Margaux. Vi fick gå en bit utanför och titta på denna juvel: in kom vi dock inte. Våra plånböcker var nog inte tillräckligt "mogna" för det... Dock har Gerd och jag tillsammans med vännerna Birgitta och Ido Leden provat vinet hemma hos oss vid ett par tillfällen, bland annat när Gerd och jag firade 40 årig bröllopsdag samtidigt som vi firade 20 år av vinprovning tillsammans med Birgitta och Ido.

Ja, så fortsatte denna mycket trevliga resa. Vi kom att prova mängder av fina viner, vi såg oerhört många världsberömda vinslott och vi åt mycket god mat.

 

Vi starstade upptäcktsfärden i Bordeaux vid testcentret.


Om det nu är någon som tror, att vinodling tar bort värdefull mark för andra jordbruksprodukter, så är det fel. Gärna dålig mark med mycket sten. Stenen binder värmen till vinrankans rotsystem, så att rankan trivs bra.


Visst ser det vacker ut med en rosbuske vid varje rad av vinrankor. Men det är inte därför rosorna står där. Rosen markerar tidigt om vinrankorna är på väg att angripas av sjukdomar, och då hinner man åtgärda.


Chateau Ausone var en stor upplevelse. Vinet var utomrdentligt gott, nästan "krämigt". Här ser vi källarmästaren ta upp vin åt oss med en pipett ur ett fat. Slottet hade vin från alla år från 1889.
- Vilket är ert bästa vin, fick slottets ägarinna frågan.
- Vilket av era barn tycker ni bäst om, blev svaret...


Chateau Margaux: ett av världens högst rankade viner, dyrt, dyrt, dyrt. Vi blev dock inte insläppta.


Ch d´Yquem: Ett annat av världens abslout högst klassade viner. Hit kom vi inte bara in - vi fick också provsmaka av denna ljuvsöta, dyr-dyra dryck.


Vi avslutade vinäventyret med en smokingmiddag på Ch. Pichon-Longuevilla Comtesse Lalande, just då högre rankat än slottet tvärs över gatan, Ch Pichon-Longueville, som hade gjort bort sig och tappat världens förtroende just då. Comtessan generalskan Lanquesaing (?) var kvällens värdinna och visade också oss hela sitt slott och berättade om sin "vardag".


Vi avslutade dagen efter med ostron och musselfest ute hos ostronodlarna i bad- och semsterparadiset Archacon. Stående den danska resevärdinnan Lotte Andersen, till vänster om henne John Christiansen, som tillsammans med sin hustru Margaretha, Åhus, ordnat resan. Sittande vid gaveln Tove och Peder Treschow.

Hur ska Sverige klara framtidens energibehov?
Jo:


Det här vackra vinslottet Chateau Palmer ser ut som om det är gjort av socker. Vi fick prova slottets högklassiga viner. Det var mycket, mycket gott. Men mycket, mycket dyrt...

Ch Verdu blev första vinslottet vi kom i kontakt med. Vi satt i vinlagret och njöt av en underbar måltid tillsammans med slottets eget vin.
   


Rotschild negativt men inte d Yquem!
Vi var på vinslottet Ch Mouton Rotschild. Där blev det ingen provning.
- De ser helst att vi snabbt går igenom, förklarade John, och sedan handlar så mycket som möjligt i slottets turistshop. Men Margaratha och jag tycker det är för dåligt, så efteråt går vi ut i slottsparken - och där ber vi att få bjuda er på en vinprovning med slottets vin!!!

På Ch d´Yquem, ett annat av världens absolut förnämsta vinslott var vi välkomna, och de bjöd oss att provsmaka detta synnerligen exklusiva och synnerligen dyra vin!

På Ch Pavie hade slottsägaren, som vi träffade, just köpt en ny Volvo. Vi hade vinprovning i hans andraslott, Ch Pavie Decesse, litet längre upp i backen. Där blev det en utomordentligt fin lunch också.


Vi stannade i Bordeaux
När de flesta i sällskapet tog bussen upp till distriktet Cognac för att se cognac-produktionen mm, så stannade Gerd och jag kvar i staden Bordeaux. Vi satte oss på en cafeteria med var sitt glas vin vid en starkt trafikerad gatukorsning mitt i staden. Där satt vi ett par timmar och bara tittade på folk och njöt. Men vi tog oss också till saluhallen i Bordeaux och njöt av synen av mängder av grönsaker, den enorma fiskdisken med mängder av fiskar och på köttförsäljningen. Mitt i detta gick det en hund. Och den gjorde det hundar brukar göra ibland...

Avslutningen på den här fantastiska resan gick i två steg.

Först hade vi en riktig vinavslutning på vinslottet Chateaux Pichon-Longueville Comtesse de Lalande. Där tog ägarinnan, generalskan mme de Lenquesaing, emot oss där vi kom som sälar framskridande i smoking med damerna i långklänningar. Sedan blev det en fin middag med först närliggande slotts bästa viner, och som avslutning det egna slottets bästa vin.

Efter detta bjöd generalskan in oss till visning av slottet och sin eleganta privatbostad. Hon berättade också hur hennes närmaste månad såg ut. Det lät som om hon kopierat Birgit Nilssons kalender: hon skulle till USA och göra affärsbesök överallt. Men den närmaste veckan skulle hon minsann ut och putsa fönster på slottet och fixa rabatter!

Sedan hade vi en inofficiell avslutning degaen efter. Vi var i den mondäna semesterorten Arcachon vid Atlantkusten. Efter att ha strosat runt där och njutit av tillvaron samlades vi hos en ostronodlare, som hade en rejäl plats för oss att sitta vid bord. Där blev det en festmåltid med ostron och musslor och mängder av torrt vitt vin!

Vilken härlig resa, som John och Margareta hade ordnat!

Fotnot:
Ch. Pichon Longueville Comtesse äger Ch Bernadotte i dag, enligt slottets hemsida.

Senaste uppdatering
2012-02-12