f
   
   


Litauen
Ungern

 

Ambrosius


Ambrosius namnet fanns på dagens datum  (den 4 april)  sedan gammalt, till minne av en biskop av Milano, som dog på dagens datum 397. Det fanns kvar fram till 1993, då det utgick och ersattes av Marianne.


Ambrosius Aurelianus
 var en brittisk-romersk ledare som på 400-talet hade vissa framgångar i försvaret mot de invaderande angelsaxarna i Storbritannien.

Ambrosius Hardenbeck, född 1621, död 1683, var en norsk teolog, född i Bergen i en släkt med tyska rötter. Ambrosius Hardenbeck utbildade sig i Rostock och Köpenhamn. 1645 återvände han till Bergen där han 1652 ingick äktenskap med Dorothe Engelbretsdatter, en av barocktidens viktigaste norska diktare. Hardenbeck blev präst 1659. Flera av hans predikotexter finns bevarade.

St AMBROSIUS av Milano (333-397)
St Ambrosius föddes i Trier och utbildades till jurist. Han blev 374 vald till biskop mot sin vilja. Han ville lugna massorna vid ett biskopsval, men folket ville ha St Ambrosius till biskop trots att han inte var döpt, vigd eller helt insatt i trons alla mysterium. Snart blev han en av de främsta biskopar världen skådat. Hans retorik var enastående, hans administration perfekt och distansen till den sekulära makten var en inspiration för Kyrkan genom hela medeltiden. Han lät kejsaren Theodosius göra bot - både offentligt och länge - efter hans massaker i Tessaloniké 390. Bl.a. har han sagt; ”Kejsaren är i kyrkan, men står aldrig över Kyrkan”. Han lyckades också väl i att försvara Kyrkan från arianerna. Två skrifter finns översatta i; ”Om sakramenten & Om mysterierna”.

Ambrosius, latinskt förnamn från det grekiska Αμβροσιος Ambrosios (odödlig)

Ambrose
heter en liten by - dom kallar den för stad - i North Dakouta, USA. Den ligger precis intill gränsen till Kanada. Byn har ett 30- eller 40-tal hus samt järnväg för godstransporter. Vid folkräkningen 2010 fanns det 26 personer som bodde där. Ambrose grundades 1905. 1929 hade staden 389 invånare. Många tåg stannar nog inte där, kan man tänka sig....

MEN

framför allt när vår Ambrosius-förening stiftades så hette dagens namnsdagsfirare just - Ambrosius!

 

"Vår" Ambrosius-förening

Föreningen Ambrosius, som finns i flera varianter i Kristianstad, startades ursprungligen av Berndt Lamberger, troligen 1985-1986. Ambrosius har därefter förgrenat sig i flera linjer och dessutom under egna namn. Verksamheten har som huvudinriktning att samla äldre Rotarianer i månadsvisa möten för trevlig och okomplicerad samvaro och med ett intressant föredrag som huvudpunkt men utan direkt formella strukturer i verksamheten.

Det var Bengt Bertilsson, som tog intiativet och startade "vår" Ambrosiusförening. Exakt vilket år detta skedde har jag inte lyckats utröna, men det torde ha varit under åren1989-1990.

Efter Bengt tog Rutger Igelstam över ledningen, omkring 1994. Han kom att leda Ambrosius i ganska många år. Sedan han styrt verksamheten till 2004 med fast och vänlig hand och skapat trevliga möten för Ambrosiusianerna överlämnade han ledningen av föreningen.

Det blev Kaj Lundgren som tog upp stafetten i november 2004 och drev verksamheten vidare. Det kom han att göra i hela sju år. Under de åren fixade han 63 möten med mängder av intressanta och berikande program tillsammans med sin hustru Britt-Marie som stöd och assistans.

Den 26 oktober 2011 tyckte Kaj emellertid att han gjort sin insats och lämnade över till Bertil Olsson. "Vår" Ambrosius-förening hade då 25 medlemmar. Liksom under Kajs tid som föreningens sammanhållande är det nu min hustru som står bakom och ger råd och stöd. Diskussionspartner och idegivare till program är alltså Gerd när inte inspiration kommer direkt från medlemmarna.

 

 

Mötesdagar
- generellt är det tredje onsdagen i månaden.

Jag hoppas att alla har tillfälle att komma och umgås under enkla och trivsamma former, men ibland passar almanacka och verklighet inte riktigt ihop. Då är jag Bertil tacksam om ni hör av er till mig med avanmälan senast dagen före ett möte. Min e-post är bertil.olsson@kund.biknet.se


 

 

Våren 2016

Efter höstens datorhaveri är vi igång igen! Dagarna är fastställda och programmen spikade.

 

20 januari

Erland Stiber

Cronius - vem var det?

 

 

17 februari

Per-Åke Åkesson

Cold case

 

 

16 mars

Louise Nyman

kyrkoherde i Heliga Trefaldighets församling berättar om

Vårt nya församlingshem mm

 

20 april

Börje Emilsson

Gammelsvenskar i Ukraina

 

25 maj -OBSERVERA DATUM!!!

Vårutflykt till Glasmuseet i Glimåkra:

Vi åker klockan 11.00 från Grand Hotell och till restaurng Västergård i Glimåkra, där vi äter lunch. Efteråt ser vi på glasmuseet, som finns i samma byggnad.

Observera datum: vi skjuter vår utflykt en vecka för att inte vårutfärden ska kollidera med KMG:s utfärd!


Vid mötet den 16 november 2011 bestämdes att det är tredje onsdagen i månaden som Ambrosius medlemmar träffas på Quality Hotell Grand klockan 13 - om vi inte ändrar under vägen, förstås!!


E

 

Senaste uppdateringBörje Emilsson
2016-01-14