Litauen
Ungern

 

Vin

är en spännande dryck. Gerd och jag har ett vinintresse sedan omkring 1980, och det har gett oss många spännande kontakter, trevliga resor och mycket njutningar.

Om detta ska vi så småningom berätta litet mera om, men just nu har jag bara tid att ge rubriken Vin ett kort innehåll som i alla fall visar avsikten med sidan.

Se även under Alsace och Bordeaux!

Baden-Wurttemberg
med Munskänkarna 1986.

Det kunde ju vara kul med ytterligare en vinresa, tyckte vi 1986.
Baden-Wurttemberg i södra Tyskland - där hade vi aldrig varit. Sydtyska viner kunde ju vara intressant att prova!

Det är ju faktiskt inte oöverkomligt långt att köra till orten Kornwestheim i närheten av Stuttgart, tyckte vi, och dessutom kan man ju avvika en dag från vinövningarna och ta sig en ny titt på bilkoncernen Daimler-Benz museum i Stuttgart!

Vi tog oss ner till Kornwestheim med en övernattning på vägen ner. Strålande solsken när vi kom ner, så det var ganska varmt på hotellrummet. Nästa dag skulle vi ge oss ut på vinvandring. Spännande!

Under natten drog det ett åskväder över Kornwestheim så vi trodde de glömt kvar litet kanoner från andra världskriget. På morgonen såg det inte alltför hoppfullt ut med vädret. Men vi gav oss iväg. En dam tyckte att det var lämpligt med kinesiskinspererad tunn klädsel och mycket eleganta tunna skor.
Hennes uppfattning ändrade sig nog när vi kommit upp i vinbergen. Då bröt ovädret ut ordentligt! Jag hade inget paraply med mig men kunde låna ett av Staffan Svenbys (han med bilutställningarna i Malmö) hustru.

Det blev några dagar med vandring och provningar av viner, som kanske inte helt har avsatt sig på vinhyllorna hemma. Ska det vara något rött tyskt, så får det i alla fall vara druvan Dornfelder, och det tycker vi att det finns en del användbara viner av. I alla fall är det alltid dornfelder-viner vi beställer av när vi ska ha rött i Tyskland.

Vi smet, som sagt, ifrån en dag och körde ner till Stuttgart och Mercedes-museet. Men vi hade också vinprovning hos en odlare, där i alla fall då, 1986, Daimler-Benz brukade ha provningar för prominenta gäster.

Ett litet minne med knorr på är ett vin, som man gör där nere, som heter Trollinger-Lemberger - eller Lemberger-Trollinger. Hur det ska heta beror på vilken av druvvätskan man häller i först när man blandar vinet. Tyskarna tyckte att det fanns en skillnad mellan Lemberger-Trollinger och Trollinger-Lemberger. Vi var nog inte kompetenta att hitta skillnaden...

Det var ett rosé-liknande vin, som kanske passar sig bäst som altanvin under soliga, varma dagar.
Stufvenäs.
Några mil söder om Kalmar ligger en intressant konferensgård, tidigare en utgård till Värnanäs gård. Stufvenäs heter denna konfernsgård, som startats av den energiske och entreprenörielle Sigvard Johansson. Staffan hade tidigare drivit ett gästgiveri på Öland, där Grerd och jag varit på några trevliga rallyn. Sigvard drog igång Stufvenäs, som i dag är en stor konferensgård med historiskt intressant bakgrund.

Vi åkte tillsammans med Birgitta och Ido Leden till Stufvenäs för att dels njuta av några dagar fin avkoppling på det vackra Stufvenäs, men också för att åka runt i Kalmartrakten och se på intressanta byggnader och miljöer. Bland annat staden Kalmar, som ju är en härlig stad med vackra byggnader och med en roll i svensk historia, som är mycket betydande.

.

 


Kraftfulla viner från Italien, strax söder om Alperna: Marzemino och Teroldego Rotaliano, som vi provade för flera år sedan.


Chateu Palmer är ett fantastiskt vin. Vi besökte Chateau Palmer vid vinresan 1984


Chateau Soudars är ett annat vin provat tillsammans med Birgitta och Ido.Stufvenäs.


Stufvenäs är ett mycket trevligt konferensställe tre mil söder om Kalmar, och som har en mycket intressant vinkällare. Här har vi tillsammans med vännerna Birgitta och Ido Leden satt oss vi middagsbordet. På kvällen blev det sedan vinprovning i vinkällaren. Det kan vara värt att nämna, att nuvarande ägares far, som startade restaurationen, Sigvard Johansson, är en kulturellt intresserad person, som bland annat äger en Cadillac 1927.


Ido besiktigar en del av vinlagret.


Koncentration inför provningen i vinkällaren.


Vinet har kommit i glasen...


En god middag i ett avskilt hörn i Stufvenäs fina restaurang.


Efter denna goda middag måste man ju pusta ut...


Hossmo kyrka är intressant att se. Den har s k stiglucka i kyrkogårdsmuren.

 

Hur ska Sverige klara framtidens energibehov?
Jo:
Senaste uppdatering
2011-11-28