Litauen
Ungern

 

Mercedes-Benz 220 SE 1959.

Påsken 1986 satt jag på redaktionen och gick igenom posten och läste tidningar. Under rubriken Motor i DN hittade jag en annons om en svart Mercedes-Benz 220 SE 1959!

Likadan som vår första bil!

Familjens första bil var en svart Mercedes-Benz220 S 1957 - den jag hittade i DN var precis likadan utom att motorn var den sällsynta direktinsprutade sexan och med svensken Bertil Lindblad som en av de främsta i jobbet att ta fram just den här motorn!

Vi träffade säljaren i Norrköping och gjorde upp affären. Sedan dess har bilen gett oss många trevliga stunder. Vi har deltagit i många träffar med den dåvarande Mercedes-Benz-klubben, i Båstad Classic Car show liksom i rallyn med Nordskånes Fordonsveteraner. Mercan´är en härlig bil att åka i, och som folk vänder sig och och tittar på! Den är mycket snygg med sina eleganta kromlister mot den svarta, djupa lacken. Bilen är också mycket pålitlig och startar alltid villigt.

Förste ägaren

Den här fina bilen såldes ny till chefen för ett företag i fotobranschen i Berlin i januari 1959. Företaget hade Kungsfoto i Stockholm som kund, och 1963 sålde Berlinaren sin Merca till Stockholmaren. Denne behöll bilen något år, och bytte den mot en Jaguar hos Gustaf Byrenius bilfirma i Stockholm. Ny ägare till Mercan blev en läkare i Uppsala, tydligen med alkoholrelaterade sjukdomar som specialitet. 1967 hade också denne doktor längtat efter en nyare bil - Mercan var ju hela 8 år gammal - och ny ägare blev en rockvaktmästare på en krog i Uppsala. Slutligen blev en dumpersförare ägare till bilen innan den ställdes av och skrotförklarades.

- Vad var det för fel på bilen efter som den ställdes av och skrotförklarades, frågade jag honom när jag lyckats jaga fram honom. Var den rostig eller krockad?
- Njaaa, sade han. Nej den var inte rostig eller krockad. Den hade litet dåliga däck...

Skrotförklarad

Men skrotförklarad blev den och stod för sig själv ett antal år. En bilhandlare fick tag i bilen och började återföra den till sin forna stolthet, och så småningom blev en dam ägare till den. Hon jobbade på ett försäkringsbolag, och bilen hade en pappersmässig underlig hantering då. Hon ställde på bilen, ställde av den efter en vecka, ställde på den igen efter några dagar, ställde av efter ytterligare några dgar - och så höll det på, visar pappren.

Till slut var det en person i teatervärlden som blev ägare till bilen. Det var han som annonserade ut den i DN. Han hade fått bilen av ägaren före honom "som kompensation för en tjänst han gjort denne", berättade han.

Hur som helst, när min fru och jag köpte bilen kunde han inte visa, att det var hans bil, så vi gjorde upp affären på polisstationen med en polis som vittne till affären och hans namnteckning. Han fick sin handpeng och vi körde hem med den svarta vackra Mercedes-Benz 220 SE´n!

Vår första bil - en Mercedes-Benz 220 S!

Vår första bil köpte vi när vi läste i Lund på 1960-talet. Valet stod mellan en Volkswagen, en BMW 700 eller en Mercedes-Benz 220 S. Absolut inte en 219 eller 180/190. Det skulle vara den mycket snyggare 220 S!

Vi hittade en annons i Sydsvenskan om en sådan. Det var en grön, som fanns i Malmö. När vi var och såg den visade det sig att den var i rätt dåligt skick, då 1965. Så småningom dök en annan annons upp med en 220 S. Det var en 1957:a som såldes av en bensinhandlare från Svedala. Hans fru hade samma namn som min, faktiskt. Det blev affär: vi betalade 3 600 kronor för bilen på tre månaders avbetalning...

...ersattes av en Opel Kadett 1965

Så utökades familjen med en dotter, och jag började jobba som journalist på Norra Skåne i Hässleholm. Efter 13 månader fick jag jobb på Kristianstadsbladet, och med det en större (=dyrare) lägenhet. Dags att byta till en billigare bil, med andra ord.
Det blev en Opel Kadett 1965. Handlaren körde hem med vår fina Mercedes - men halvvägs hem krockade han med en lastbil. Mercan skulle gå till skrot, fick vi veta. Någon dag senare tittade vi till vår gamla Merca. Den hade en rätt enkel smäll på höger framskärm.

Den slapp skroten - den gången. I stället kom den att byta ägare under det kommande året lika ofta som en annan byter skjorta, och när året var till ända var också Mercan det. Den mötte sitt öde hos en skrotare någonstans kring Helsingborg.
Frid över dess minne.

Mercedes-Benz-relationer

Det finns nog alltid en länk bakåt när man väljer en bil. I mitt fall fanns det det. Jag sommarjobbade på trädgårdsavdelningen på Skånska Ättikfabriken sommaren 1958, och var en vecka hemma i trädgården hos direktör J. O. Nauclér. Han körde en 220 S 1958, och hans hustru hans gamla 220 1952. När direktör Nauclér bytte upp sig till en fen-Merca övertog hustrun hans 220 S och äldste sonen 220:n från 1952.

Mullvadar härjade i direktörens fina gräsmatta intill den vackra sjön. Jag fick i uppgift att jaga dem. Jag fick köra ut fruns bil på gräsmatten, koppla på en slang och sticka ner den i mullvadshålen. Det gjorde susen!

Mercedes-Benz-relationerna fortsatte när vi skaffat vår fina 220 SE 1959. Jag var sekreterare i den svenska Mercedes-Benz-klubben i tio år.


Mercedes-Benz 220 SE
Antal tillverkade 1959....... 1974

Tekniska data:

Färg
Svart

Motor
2195 cc, Bosch direktinsprutning, rak sexa
Ventiler .................... toppventiler
Kamaxel ..................... enkel överliggande
Motorblock .................. gjutjäran, aluminiumtopp
Volym ....................... 2,2 liter
Kompression ................. 8,7:1
Borrning och slaglängd ...... 80 mm x 72,8 mm
Effekt ...................... 130 hk/SAE/115 DIN (95 KW) @ 4800 v/min
Ventillyftare ............... hydrauliska
Bränslesystem ............... mekanisk bränsleinsprutning, Bosch

Chassi

Hjulbas ..................... 2820 mm
Totallängd .................. 4775 mm
Höjd ........................ 1560 mm
Bredd ....................... 1740 mm
Spårvidd, fram .............. 1430 mm
Spårvidd, bak ............... 1470 mm
Totalvikt.................... 1370 kg
Fälgar....................... 5kx13
Däck......................... 6,70x13 Sport
Vändradie.................... 11,7 meter

Teknik
Styrning .................... hydraulisk
Främre hjulupphängning ...... MacPherson med gasstötdämpare,
Bakre hjulupphängning........ delad bakaxel,spiralfjädrar och krängningshämmare
Bromsar ..................... trumbromsar runt om
Tändning .................... Mekanisk
Bränsletank ................. 62liter

Växellåda.................... 4-växlad, helsynkroniserad
Växling...................... rattväxel


Övrigt
Toppfart..................... 160 km/tim
Aceleration 0-100............ 15 sek
Bensinförbrukning............ 1,3 lit/mil super


 

Mercedes-Benz 220 SE 1959
Vår Mercedes-Benz 220 SE 1959 på garageuppfarten.


Mercedes-Benz 220 SE 1959 i typiskt rallyväder.


Sista tåget Kristianstad-Älmhult går 1988.


I dag är rälsen bortriven och banan har blivit cykel- och promenadväg.


Vår Mercedes-Benz 220 SE har den vita lyxratten.


Nöjd förare vid ratten i Mercedes-Benz 220 SE.


Mercedesen under renovering.


Klar!


Bakluckan till en bil kan vara bra till mycket! Bilden tagen utanför Klågerups slott vid en kaffepaus.

Hur ska Sverige klara framtidens energibehov?
Jo:

 

   

Senaste uppdatering
2007-12-26